Noha nem vagyok egy nagy sütisütő, néha azért vannak próbálkozásaim több-kevesebb sikerrel, évforduló alkalmából viszont egyértelmű volt, hogy kell egy cukormentes desszert. Széll Tamás LIDL-ös receptjét választottuk, amit cukormentesre alakítottam át, de természetesen jelzem az eredeti cukor mértékegységeit is. Hatalmas sikere lett, Tomi szerint ez az új kedvenc sütije tőlem, és valóban: mennyei lett!!
Hozzávalók (kb. 12 szelet):
TÚRÓTORTA:
- 750 g félzsíros túró
- 150 g natúr krémsajt (dobozos, nem tömlős!)
- 75 g Dia-Wellnes 1:4 cukorhelyettesítő (vagy 300 g kristálycukor)
- 1 csipet só
- 4-5 ek. liszt
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 rúd vanília kikapart magja vagy 1 mk. vanília aroma
- 500 g habtejszín
- 6 db tojás
- 125 g friss málna
MÁLNASZÓSZ:
- 30 g Dia-Wellnes 1:4 Cukorhelyettesítő (vagy 5-6 ek. kristálycukor)
- 100 ml kékfrankos vörösbor, gyümölcsös, száraz
- 400 g fagyasztott málna (LIDL-ben lehet kapni)
- 125 g friss málna
Túrótorta:
A túrót és a krémsajtot elkeverjük, hozzáadjuk az édesítőt/cukrot, sót, 1-2 evőkanál lisztet, a reszelt citrom héját, a vaníliát, a tejszínt és az egész tojásokat, alaposan összekeverjük. Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a túrós masszát, majd gazdagon megszórjuk lisztbe hempergetett málnaszemekkel. Előmelegített, 210 fokos sütőben sütjük 40 percig, amíg szép sötétbarna nem lesz (ne ijedjünk meg, nem fog megégni), a massza pedig még picit remegős. Hagyjuk langyosra hűlni, ekkor a massza is meg fog dermedni és szeletelni tudjuk. Amíg sül a torta, készítsük elő a málnaszószt.
Málnaszósz:
A cukrot megkaramellizáljuk, ha édesítőszert használunk, akkor simán felmelegítjük, amíg el nem olvad, majd hozzáadjuk a vörösbort. Lassan forraljuk, míg szépen homogén lesz, majd adjuk hozzá a fagyasztott málnát. Néhány percit forraljuk, sűrítsük, amíg szósz állagot nem kap, majd még melegen passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek bele a szószba (továbbra is utálom ezt a műveletet, de ebben az esetben sajnos muszáj.) Ezt követően, amíg meleg, adjuk hozzá a friss, egész málnákat és forgassuk át az egészet (itt már ne forraljuk, mert főttes íze lesz!).
Érdemes a tortát egy éjszakára vagy pár órára hűtőbe rakni. Fogyasztáskor a málnaszósszal leöntve tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá, ígérem mennyei lesz! ;))
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.