Eperkrémleves pisztáciával és kecskesajttal (cukormentes)
Éljen az EPERSZEZON!

Ismét egy hideg, hűsítő leves, ami ráadásul tele van isteni, friss eperrel! A recept (természetesen) Mautner Zsófitól van, és a tavaszi menük nagy kedvence!

Hozzávalók: 
1 kg eper + pár szem a díszítéshez 
1,2 liter víz 
30 g Dia-Wellness 1:4 édesítőszer (vagy 120g nyírfacukor vagy u.a. méz)
fél kávéskanál só
1 citrom leve
fél kávéskanál chili pehely vagy Cayenne-bors
20 dkg lágy kecskesajt (én az Intersparban vettem)
60 g pisztácia (pl. 1 zacskó Mogyi márkájú)

Elkészítés: 
Az epret megmossuk, lecsumázzuk, és nagyobb darabokra vágjuk (kicsiket elég ketté). A gyümölcsöt kettéosztjuk, 2x fél kilós adagokra. 

Egy lábasban felforraljuk a vizet, hozzáadjuk az édesítőszert (vagy mézet/nyírfacukrot), a sót, citromlevet, és az egyik fél kiló epret. 20 percig közepes lángon főzzük, ezalatt szépen átveszi a víz az ízeket, és az eper is szétfő. A főzési idő letelte előtt 5 perccel hozzáadjuk a chilit is. 

Kissé lehűtjük: én egy, a lábasnál nagyobb edénybe raktam, és folyamatosan hideg vizet cseréltem alatta, de bele lehet ültetni jégbe is, lényeg, hogy ne legyen tűzforró. 

Amikor lehűlt, hozzáadjuk az eper másik felét, majd botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük. Érdemes egy sűrű szűrőn átpasszírozni, hogy eltávolítsuk az apró magokat, de ez nagyon idegőrlő feladat tud lenni, ha olyan kicsi az ember szűrője, mint nekem, és merőkanalanként negyed óra a passzírozás. De egyébként utána tényleg jobb, érdemes :) 

Tálalásig teljesen lehűtjük. Tálaláskor morzsoljuk bele a kecskesajtot, majd az előre felaprított pisztáciát, pár szem friss epret, és fogyaszthatjuk is! 

Ugye milyen ISTENIEN hangzik? 

Jó étvágyat hozzá! ;) 

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskonyhagasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr8515660314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://kiskonyhagasztro.blog.hu/