Tárkonyos zöldborsóleves húsgombóccal

A neve ellenére ez a leves tele van minden jóval, amit csak tavasszal az ember kívánhat: répa, gomba, krumpli, zöldborsó, csupa finomság! És természetesen a legjobb benne a kicsi húsgombócok, amiket bármilyen más levesbe is adoptálhatunk, ha úgy tartja kedvünk. Ez az étel nagyon laktató, több napra elég, ennek ellenére az elkészítése nem több, mint egy óra! 

Hozzávalók (kb. 2 liter kész leveshez)
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 1 db sárgarépa (nagyobb), felkarikázva
- 3 db közepes burgonya (hámozva, kockázva)
- 350 g zöldborsó (lehet fagyasztott is)
- 150-250g barna vagy fehér csiperkegomba (ez ízléstől függ, mi imádjuk, ezért 250g-ot raktam bele) 
- 3 evőkanál étolaj
- só, bors
- 1 teáskanál szárított tárkony
- 400 ml főzőtejszín (15-20%)
- 1 evőkanál búzaliszt
- 1,5-1,7 liter víz vagy alaplé (attól függően, milyen sűrűn szeretjük a levest)

A gombóchoz: 
- 250g sertés darált hús
- 1 darab tojás
- 60g búzadara
- 1 teáskanál friss vagy szárított petrezselyem
- só, bors

Előkészítés:
A hagymát vágjuk apróra, a répát és burgonyát hámozzuk meg, a répát karikákra, a burgonyát kockákra vágjuk fel. A gombát vékonyan szeleteljük fel. 

Elkészítés: 
1. A hagymát az olajon (alacsony lángon) dinszteljük üvegesre. Adjuk hozzá a répát, burgonyát, zöldborsót, szeletelt gombát, emeljük fel a hőt, és pár percen keresztül pirítsuk át a zöldségeket. 

2. Sózzuk és borsozzuk őket, tegyük bele a tárkonyt, majd öntsük fel a vízzel vagy alaplével. Vegyük vissza a lángot közepesre, hogy elkezdjenek a zöldségek főni. 

3. Közben készítsük el a húsgolyókat: a darált húshoz adjuk a tojást, a búzadarát, petrezselymet, sózzuk és borsozzuk, majd alaposan összedolgozzuk. Ha kész, készítsünk a kezünkkel kicsi golyókat (én a diónál kisebbeket szoktam, picit meg fognak nőni), helyezzük őket egy tálra. Ellenőrizzük a levest, ha a zöldségek már elkezdtek puhulni, egyesével dobáljuk bele a húsgolyókat, majd további 15 percig főzzük a levest. 

4. Egy keverőtálban adjuk a tejszínhez a lisztet és keverjük csomómentesre. Ha letelt az idő és minden megpuhult, adjunk a tejszínhez a leves főzőlevéből pár merőkanállal, keverjük csomómentesre, és lassan, folyamatosan kevergetve adjuk a leveshez. 

5. Emeljük fel a hőt, forraljunk még egyet a levesen és kész is! :) 

Jó étvágyat hozzá! 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskonyhagasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr215647712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://kiskonyhagasztro.blog.hu/