Medvehagymás csicseriborsó fasírt mascarponés zellerpürével

Mostanában egyre gyakrabban tör rám a húsmentes ebéd vágya, aminek sok köze van legdrágább kolléganőmnek, Adrinak, aki vegetáriánus, és akivel sok finom ebédet fogyasztottunk el együtt (sajnos ez a home office miatt most elmarad :(( )

Első itthoni próbálkozásom a vega ebédre ez a csicseriborsó fasírt, amit Az áfonya mámora c. blog ihletett, s némi átalakítás után laktató, egészséges ebéd lett belőle. Ami viszont nem első próbálkozás volt, az a zellerpüré, ami nálam a Top Receptek kategóriájába esik, egyszerűen nem tudom megunni, legalább havonta egyszer csinálok (ahogy karfiolpürét is..).

A fasírttal egy problémám volt utólag: egyrészt az eredeti recept szerint olajban kellene kisütni, viszont én utálok olajban sütni, ezért a sütőbe dobtam, olívaolajjal megspriccelve. Ugyan egészségesebb, viszont kicsit száraznak ítéltem így, valószínűleg tényleg szaftosabb olajban való kisütéssel. Viszont az jutott eszembe, hogy legközelebb megpróbálom az egyik konzerv csicseriborsót kukoricára cseréni, hátha attól lédúsabb és édesebb lesz. A kísérlet eredményéről mindenképp beszámolok. ;) A fasírt viszont így is mennyei volt a puha pürével, és jól működhet főzelékek feltétjeként is (például egy krumplifőzelékkel...hmmmmmm...) És itt is hozzátenném: a zellerpürét meg kell csinálnod, ÉRTED??!! A püré természetesen Mautner Zsófié (döbbenet), akinek a receptjeiért még mindig oda meg vissza vagyok kétszer.

Csicseriborsó fasírt (kb. 20 darabhoz):

- 2 doboz csicseriborsó konzerv (töltő tömeg 240 g)
- 165 g sárgarépa (hámozott súly, kb. 2-3 közepes darab) 
- 1 kis csokor petrezselyem 
- pár levél medvehagyma (ez elhagyható, de ha már szezonja van, akkor hajrá bele, isteni!) 
- 150 g feta sajt
- 2 db tojás
- 3 gerezd fokhagyma
- 60 g nagyszemű zabpehely
- 1 tk sütőpor
- só, bors
- olívaolaj

A csicseriborsó konzerveknek öntsd le a levét egy szűrő segítségével, öblítsd át és csepegtesd le, majd dobd őket egy nagyobb keverőtálba. Ezután törd össze őket krumplitörővel (ne mixerrel!), maradjanak benne nagyobb darabok is. Ezután jön a legegyszerűbb lépés: minden más hozzávalót rakj bele. (A répát nagy lyukú reszelőn vidd át, a petrezselymet és a medvehagymát aprítsd, a feta ígyis-úgyis darabjaira omlik, de azért vagdos fel, a fokhagymát zúzd vagy reszelt.) Ezután 10 perc pihentetés jön, hogy a zabhely kicsit megszívja magát.

Ezután nincs más dolgod, mint egy sütőpapírral letakart tepsire kb. dió nagyságú golyókból korongokat készíteni (a papírt előtte kicsit olajozd be), a fasírtokat is kicsit megspriccelni (én olívaolaj spray-t használok, ennek hiányában elég vékonyan megkenni őket), és 200 fokos előremelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütni őket. Amennyiben az olajban való kisütést választod, ezen utolsó bekezdést saját belátásod szerint módosítsd. :) 

És akkor jöjjön 

a ZELLERPÜRÉ á lá Mautner 

- 2 db kisebb vagy 1 nagyobb zellergumó 
- 200 ml alaplé (tehát leveskocka :D) 
- 200 ml tej 
- 100 g mascarpne

A zellert meghámozzuk (ez a legutálatosabb rész, ennél már csak könnyebb jön), felkockázzuk, majd az alaplében és a tejben teljesen puhára főzzük. 
Botmixerrel simára pürésítjük, végül hozzáadjuk a mascarponét, és ízlés szerint fűszerezzük (só, bors, szerecsendió.) 

Velem megesett már, hogy nem volt itthon mascarpone sajt, simán működik tejszínnel vagy görög joghurttal, sőt vajjal is isteni! A püré állagát tej hozzáadásával tudjátok módosítani. 

Egyszerű és nagyszerű. Imádom!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskonyhagasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr9315561862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://kiskonyhagasztro.blog.hu/