Tavaszi gyors bableves

Ismét egy levest hoztam, mert aki már régebb óta ismer vagy követi blogot tudja, hogy rajongok a levesekért. Reggel-délben-este tudnék levest enni, minden formájában imádom! Ez a tegnap készült finomság azért ezt a nevet kapta, mert hagyományos testvéreivel ellentétben nem olyan nehéz (pl. mint egy jókai bableves), így általában jó időben szoktam készíteni, és mert nagyon gyorsan készen van. 

Hozzávalók: 

- 50 dkg burgonya
- 3 db közepes sárgarépa
- 1 db póréhagyma
- 2 db közepes újhagyma
- 3 gerezd fokhagyma 
- 4-5 ek étolaj 
- 2 ek finomliszt
- 3 db babérlevél
- 1 tk szárított petrezselyem (ha van friss, az még jobb, abban az esetben 2 ek!)
- egy konzerv vörösbab (kb. 30 dkg) 
- 15 dkg kolbász (egy nagyobb rúd nagyjából, lehetőleg inkább szárazabb fajta)
- 1,5  liter alaplé
- só, bors ízlés szerint 

Előkészítés: tisztítsuk meg a krumplit és kockázzuk fel, a répát vágjuk karikákra, a  hagymákat (a zöldjét leszámítva) vágjuk apróra, a fokhagymákat pucoljuk meg. A konzervbabot szűrjük le, mossuk át egy kicsit és hagyjuk lecsöpögni. A kolbászt vágjuk karikákra és feltétlenül nassoljunk belőle egy-két karikát. Az alaplevet, amennyiben leveskockából készül, csináljuk meg előre. 

Elkészítés: 

Hevítsük fel az olajat és alacsony lángon dinszteljük meg rajta a finomra vágott hagymákat (póré, új, fokhagyma). Megszórjuk a liszttel, keverjük el (világos rántást készítünk 1-2 perc alatt). Felöntjük az alaplével, majd beleszórjuk a burgonyát és a répát, hozzáadjuk a babérlevelet. (Eddig nekem elég volt a 1,5 liter, de most például kicsit sűrűnek tűnt a hozzávalók belerakása után, ezért még két deci vizet hozzáöntöttem) Fűszerezzük (só, bors, és ha szárított petrezselymet használunk, akkor azt is), és fedő alatt alacsony lángon puhára főzünk mindent. Amíg a leves fő, addig egy száraz serpenyőben lepirítjuk a kolbász karikákat, amíg kiengedi a zsírját.  

Ha minden megpuhult, hozzáadjuk a petrezselymet (ha friss) és a babot, 8-10 percig még rotyogtatjuk, majd a végén beleöntjük a kolbászt is, zsírjával együtt. 

Kész is! Kalkuláljunk vele, hogy másnapra kicsit besűrűsödik, én akkor imádom a legjobban! Aki szereti, egyen hozzá tejfölt, mert a tejföl ugyebár mindenhez IS megy. 

Jó étvágyat! 

 

 

 

Az eredeti recept a Nosalty oldalán található (Konyhamalacka).

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskonyhagasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr4915599140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://kiskonyhagasztro.blog.hu/