Ezt az ételt viszonylag ritkán csinálom, mert nem szeretek olajban kisütni, viszont Tomi kedvence, úgyhogy "kénytelen" vagyok elkészíteni. :) Persze aztán nem bánom, mert a végeredményért megéri és hipp-hopp elfogy! Akinek pedig van fritőze, szerintem ne is gondolkodjon sokat, ígérem, hogy sikere lesz!
Ez egy elég nagy adag, ezért érdemes többen fogyasztani, vagy vendégségre, filmezésre elkészíteni, de akár másnap ebédre, melegítve is jó. (Bár mint minden rántott dolog, frissen a legjobb...ropogós bunda, omlós hús, hmmmm!) Ha gyerkőc is van, akkor viszont vigyázat, lehet még kevés is!
Hozzávalók:
- 1 kg csirkemell filé
- só, bors
Bundához:
- 2 közepes tojás
- 125 g krémsajt
- 0,5 dl olaj
- só
- 300 g liszt
- 3 dl tej
- 1 csipet szerecsendió
A kisütéshez:
- kb. 7 dl olaj
Elkészítés:
A csirkemelleket kb. 1-2 cm széles, és 3-4 cm hosszú csíkokra vágjuk (szemre nuggets méretűekre), sózzuk-borsozzuk, megforgatjuk, és hagyjuk kicsit lecsöpögni (vagy fűszerezés előtt kicsit felitatjuk papírtörlővel).
A bundához a tojásokat a krémsajttal simára keverjük (amennyiben ömlesztett tömlős sajtot használunk, úgy biztosan darabos marad, robot habverővel tudjuk simára keverni, de egyébként ez sem muszáj, a végére szépen össze fog állni). Ezt követően hozzáadunk egy nagy csipet sót, szerecsendiót, a fél deci olajat, majd felváltva adagolva a lisztet és a tejet, ameddig egynemű tésztát kapunk. Akkor jó, ha sűrűbb, mint a palacsinta, de hígabb, mint a nokedli.
Összeöntjük a hússal, és alaposan átforgatjuk, hogy mindenhova kerüljön.
Egy magas falú serpenyőben felforrósítjuk az olajat (én a 9 fokozatú villanysütőmön 6-oson szoktam), majd egy villa segítségével egyesével, kicsit lecsöpögtetve, beemeljük a húsokat. Ez azért fontos, hogy szépen egyesével süljenek meg, közepes hőfokon, aranybarnára. Nekem mindig lesüllyednek, ezért pár másodperc elteltével felemelem az aljáról, hogy ne égjen oda, utána szépen elúszkál magától. A kész husikat papírtörlőre szedjük. Érdemes a sütések között néha kihalászni a leeső tésztadarabokat, hogy azok ne tapadjanak a többihez.
Kínálhatjuk főételként krumplipürével/sült krumplival, de itthon általában kukorica saláta készül hozzá vagy mártogatós, most éppen egy póréhagymás-zöldfűszeres dipet készítettem, lehetünk nyugodtan kreatívak!
Jó étvágyat hozzá! ;)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.