Vichyssoise - francia póréhagyma krémleves

Ezt a levest most készítettem először, de biztosan nem utoljára. Számos előnye van, ami miatt máskor is az asztalra kerül: 

- egyszerűen beszerezhető alapanyagok, 
- nagyon gyorsan készen van, 
- hidegen és melegen is fogyasztható,
- isteni finom és laktató!

+1 vendégség esetén is kiváló, ugyanis érdemes előző nap elkészíteni, mivel másnapra jönnek ki igazán az ízei. 

Hozzávalók: 

- 0,5 kg burgonya
- 200 g póréhagyma (felhasznált mennyiség, kb. 4 egész hagyma)
- 1 liter alaplé 
- 200 ml tejszín (minél magasabb, ha lehet 30%) 
- 100 g vaj
- 5 g zellerzöld (én ezt nem kaptam, ezért kihagytam belőle, de nélküle is működött) 
- 1 csipet szerecsendió
- só 

Előkészület: a póréhagymákat vékonyan karikázzuk fel, a krumplit hámozzuk meg és vágjuk fel vékony karikákra, készítsük elő az alaplevet, a zellerzöldet (ha van) aprítsuk fel

Elkészítés: 

1. Egy lábosban felolvasztjuk a vajat és megpároljuk rajta a vékonyan felkarikázott póréhagymát (pároljuk, ne pirítsuk!), amíg kicsit össze nem esik. 

2. A meghámozott burgonyát hozzáadjuk a póréhagymához és tovább pároljuk kb. 10 percig. 

(3. Hozzáadjuk a zellerzöldet)

4. Felöntjük az alaplével, majd miután felforrt, a tejszínnel.  

5. Fűszerezzük: mehet bele a szerecsendió és a só, egyet forralunk rajta és lejjebb vesszük a hőt. 

6. Kis lángon addig főzzük, amíg a krumpli teljesen megpuhul. Ezután botmixerrel pürésítjük, és utólag javítunk a fűszerezésen, ha szükséges.

Minden jót elbír, amit a krémlevesek többsége: füstölt sajttal, levesgyönggyel/pirítós kockákkal/krutonnal tálaljuk, sőt pirított bacon szalonna is mehet bele! HMMMM..

Jó étvágyat! 

 

A receptet Varga Gábor receptje alapján készítettem (aprosef.hu).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskonyhagasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr8115574470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://kiskonyhagasztro.blog.hu/