Ezt a levest most készítettem először, de biztosan nem utoljára. Számos előnye van, ami miatt máskor is az asztalra kerül:
- egyszerűen beszerezhető alapanyagok,
- nagyon gyorsan készen van,
- hidegen és melegen is fogyasztható,
- isteni finom és laktató!
+1 vendégség esetén is kiváló, ugyanis érdemes előző nap elkészíteni, mivel másnapra jönnek ki igazán az ízei.
Hozzávalók:
- 0,5 kg burgonya
- 200 g póréhagyma (felhasznált mennyiség, kb. 4 egész hagyma)
- 1 liter alaplé
- 200 ml tejszín (minél magasabb, ha lehet 30%)
- 100 g vaj
- 5 g zellerzöld (én ezt nem kaptam, ezért kihagytam belőle, de nélküle is működött)
- 1 csipet szerecsendió
- só
Előkészület: a póréhagymákat vékonyan karikázzuk fel, a krumplit hámozzuk meg és vágjuk fel vékony karikákra, készítsük elő az alaplevet, a zellerzöldet (ha van) aprítsuk fel
Elkészítés:
1. Egy lábosban felolvasztjuk a vajat és megpároljuk rajta a vékonyan felkarikázott póréhagymát (pároljuk, ne pirítsuk!), amíg kicsit össze nem esik.
2. A meghámozott burgonyát hozzáadjuk a póréhagymához és tovább pároljuk kb. 10 percig.
(3. Hozzáadjuk a zellerzöldet)
4. Felöntjük az alaplével, majd miután felforrt, a tejszínnel.
5. Fűszerezzük: mehet bele a szerecsendió és a só, egyet forralunk rajta és lejjebb vesszük a hőt.
6. Kis lángon addig főzzük, amíg a krumpli teljesen megpuhul. Ezután botmixerrel pürésítjük, és utólag javítunk a fűszerezésen, ha szükséges.
Minden jót elbír, amit a krémlevesek többsége: füstölt sajttal, levesgyönggyel/pirítós kockákkal/krutonnal tálaljuk, sőt pirított bacon szalonna is mehet bele! HMMMM..
Jó étvágyat!
A receptet Varga Gábor receptje alapján készítettem (aprosef.hu).
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.