Ha ezeken a hűvös, őszi napokon valami könnyű, de tápláló és melengető ételre vágyunk, akkor ez a tökéletes választás. Barátom állítása szerint ez a legjobb levesem, bár hozzá kell tenni, hogy mindennel le lehet nyűgözni, ami chilis és/vagy csípős. Nem emlékszem már, hogy honnan írtam ki a receptet, de azóta is örömmel készítem, mert gyorsan megvan, laktató és valamennyire különleges is.
Hozzávalók (kb. 1,5-2 liter leveshez)
- 285 g morzsolt konzervkukorica ( 1 konzerv Bonduelle például pont ennyi)
- 1 fej vöröshagyma
- 3 bő ek. olaj
- 1 liter alaplé (vagy 2 db leveskocka)
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 dl főzőtejszín
- chilipehely vagy chilipaprika ízlés szerint
- levesgyöngy (opcionális)
Elkészítés:
A konzervkukoricát lecsepegtetjük és felhasználásig félrerakjuk. A vöröshagymát felaprítjuk, a fokhagymát megpucoljuk.
Az olajon a vöröshagymát elkezdjük fonnyasztani, amikor kezd pirulni, lejjebb vesszük a tüzet, megsózzuk, hogy levet eresszen, párolódjon, és fokhagymanyomóval belerakjuk a fokhagymát. Alacsony lángon puhára főzzük.
Ha megpuhult, ráöntjük a kukoricát és felöntjük az alaplével (vagy az előtte forró vízben feloldott 2 db leveskockás alappal). A levest még mindig alacsony tűzön tartva addig főzzük, amíg a kukorica megpuhul.
A fazekat levesszük a tűzről, a felét átöntjük egy másik hőálló tálba, botmixerrel krémes állagúra turmixoljuk és visszaöntjük a fazékba.
Felöntjük a főzőtejszínnel és lassan beforraljuk, majd hozzáadjuk a chilipelyhet/apróra vágott chilipaprikát (nagyon apróra vágva!). Levesgyönggyel kínáljuk. :)
Jó étvágyat!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.